Ulkoasumme uudistui

Satu Hotakainen

6/15/20223 min lukea

Kuten kohta huomaatte, Everstin Poreilevan lehtijuoman ulkoasu on uudistunut. Uudistustarve lähti liikkeelle täysin käytännön syistä, sillä olimme hyvin tyytyväisiä ensin valitsemaamme kauniiseen pyöreämuotoiseen pulloon.

Kerromme pienistä valmistusprosessin töyssyistä raottaaksemme hieman ovea ja tarjotaksemme kurkistuksen kulisseihin: mitä kaikkea sitä joutuukin miettimään, mitä ei ennen juomanvalmistuksen ja pullotuksen aloittamista olisi tullut ajatelleeksi!

-Olen aina pitänyt siitä, kun kuulen, mitä yrityksen kulisseissa tapahtuu. Se on asia, mitä ei yleisesti varmaan hirveän paljon mieti. Kuvitellaan vain, että kaikki menee sujuvasti. Kun saadaan tietoa haasteita, lisätään myös ymmärrystä yrityksen pyörittämistä kohtaan. Tässä on pieni tarina meidän pullojen vaihtamisesta, alustaa Halsuan Viinitilan omistaja ja toimitusjohtaja, Trond Trosdahl.

Saimme pullotoimittajalta näytepullon ennen ensimmäistä valintaamme jo jouluna 2020. Se miellytti silmäämme heti ja valitsimme kahdesta vaihtoehdosta tumman shampanjapullon . Trond suunnitteli pulloon etiketin, joka istui mallipulloon loistavasti. Etiketissä täytyi leikkauksella huomioida pullon vinossa olevien reunojen muoto.

Kun saimme lavallisen (508) pulloa tehtaalta (Vetreria Etrusca, Italiassa), niiden kyljen suora pinta olikin yllätykseksemme paljon lyhyempi. Silmämääräisesti ei todellakaan voinut havaita mitään eroa! Eron huomasimme liimatessamme jo tilattuja etikettejä, jotka eivät sitten suostuneetkaan liimautumaan pullon kylkeen niin sujuvasti ja ilman ruttuja kuin olisi ollut tarkoitus.

Emme olleet myöskään huomioineet etikettejä tilatessa, että kun kylmää, hiilihapotettua juomaa pullotetaan, pullo hikoilee. Teknisistä syistä työskentely keskeytyy siihen saakka, että pullot ovat kuivuneet, mutta ongelma esintyy kun pullot taas laitetaan kylmään ja vaikka takaisin pöydälle, sillä tilaamamme etiketin liimaus eikä paperi eivät kestäneetkään riittävän hyvin vettä.
-Tekemällä virheitä opitaan, Trond totesi tuolloin.

Keväällä 2022 aloimme siis etsiä uutta pulloa, hieman suorempaa mallia. Johtuen syistä, joita emme ihan täysin vielä ymmärrä, uuden pullon löytäminen ei ollutkaan niin yksinkertainen projekti. Ehkä siihen vaikuttaa etelän viinitilojen kasvukaudet, epävarmat ajat viinintuotannossa, mitkä saattavat heijastua pullojen valmistajiin, ehkä korona ja Ukrainan surullinen tilannekin jollain tapaa. Pulloja oli vaikea tilata.
Tässä vapaasti käännetty sekä lyhennetty s-postiketju yhden tuottajan kanssa:

Trond: Jos on saatavilla, ostaisimme pulloja: Anassa, tuotenro. 0956, 750ml. Antiikkinen vihreä.
Tuottaja: Pullo Anassa on saatavilla syyskuussa …
Trond: Kiitoksia nopeasta vastauksesta (…) Tässä pari vaihtoehtoa, joiden toivoisin olevan saatavilla: Celeste, 750ml. Antiikkinen vihreä tai, jos ei ole saatavilla Cuvee des Sacres, 750ml. Antiikkinen vihreä.

Tuottaja: Celeste ei ole saatavilla. Cuvee des Sacres on saatavilla elokuussa.
Trond: Arvostan, että käytät aikaa tähän. Yritän vielä kerran. Entäs ihan klassinen pullo Champagner Meth. Trad. 750ml. Vihreä. Onko saatavilla heti toimitukseen?
Tuottaja: Sori Trond, loppuunmyyty.

Keskustelu loppui siihen.

- Haha! Pienenä uutena yrittäjänä, joka ei oikeasti tiedä mitään tästä lasimaailmasta, tuntuu kuin löisi otsaa seinää päin jatkuvasti ja kovasti. Niin amatööriksi tunsin itseni. Ensi vuoden pullot ostetaan vaikka nyt jo syksyllä. En jaksa tätä päänvaivaa toistamiseen ensi keväänä, sanoo Trond

Löysimme varapullon samalta valmistajalta, jolta ensimmäinen pullo tilattiin. Pullon nimi on Spumante Tosca ja se tulee Vetreria Etruscalta. Halsuan Viinitilan nettisivuille on tulossa myös juttu, jossa tutustutaan tarkemmin VE-yritykseen.

Nettikuvien perusteella emme kuitenkaan aivan täysin lämmenneet uudelle, suoralinjaiselle pullolle, mutta tässä vaiheessa tärkeintä oli, että meillä on jonkinlaisia pulloja, sillä muutenhan juomaa ei saa tynnyreistä asiakkaille. 13. heinäkuuta saapui 762 pulloa.

- Samaa pullomallia valmistetaan myös pienempina. Niihin voimme pullottaa uudet tuotteet, joita on tulossa tai vaikkapa pienempiä, puolipulloja Everstiäkin, Trond vinkkaa tulevaisuuden toiminnasta.

Pullon muodon muuttuminen melko radikaalisti, paljon enemmän kuin alun perin ajattelimme, aiheutti kuitenkin lumipalloilmiön: tarvitsimme uudet etiketit, jotka istuisivat uuden malliseen pulloon sekä myös uudet pakkauslaatikot, sillä uusi pullo on sentin vanhaa korkeampi, että se ei alkuperäisiin laatikoihimme sovi.

Etiketin painamisessa meillä kävi uskomattoman hyvä tuuri. Amerikkalaisen Italian-osaston etiketit ovat laadukkaita, paperi ja painojälki näyttävät erittäin hyvältä, paperi on vedenkestävää ja liimaus onnistuu helposti pullon kylkeen.

Kaikkien kiireessä tehtyjen – vaikka tietenkin tarkkaan harkittujen – kompromissien jälkeen lopputulos yllätti meidät positiivisesti. Mielestämme uudesta ulkoasusta tuli erittäin tyylikäs ja miellyttävä!

-Hyvä nähdä lopputuloksen olevan niin hyvä, kun perille pääseminen oli jonkin verran haastavaa. Nyt asiakkaat saavat nauttia uusista pulloista ja jo ehkä tutuksi tulleesta hyvästä juomasta, Trond toteaa lopuksi.